- De Britse regering schrapt een omstreden belastingplan, waarbij het tarief voor de hoogste inkomens fors zou worden verlaagd.
- Het belastingplan zou gefinancierd worden door meer te lenen en dat zorgde voor grote onrust op financiële markten.
- Het Britse pond herstelde maandag licht, na een zware daling afgelopen week.
- Lees ook: Verlaging kredietwaardigheid Britse overheid dreigt door belastingplannen van premier Truss
De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng laten weten. “We snappen het en we hebben geluisterd”, zei de bewindsman maandagochtend op Twitter over de eerdere kritiek op het plan.
De nieuwe regering van premier Liz Truss presenteerde vorige maand plannen voor grootschalige belastingverlagingen. Dat leidde tot grote onrust in het land en op de financiële markten. De meest omstreden maatregel was het plan om het belastingtarief van 45 procent voor de allerhoogste inkomens te schrappen.
De linkse oppositie keerde zich fel tegen het plan, omdat de maatregel economische ongelijkheid in de hand zou werken. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte opvallend harde kritiek. De nodige Conservatieve parlementsleden leken eveneens zo hun twijfels te hebben.
Met hun ommezwaai hopen Kwarteng en Truss de gemoederen op financiële markten weer tot bedaren te brengen. Kwarteng benadrukt dat andere maatregelen wel worden doorgezet. Zo moeten huishoudens en bedrijven worden ondersteund met hun energierekening. En door middel van belastingverlagingen hoopt de overheid “30 miljoen hardwerkende mensen” tegemoet te komen en de economie te stimuleren.
Op de valutamarkt was de stap meteen te merken. De koers van het Britse pond veerde direct wat op ten opzichte van de dollar. Vorige week bereikte de waarde van het pond nog een historisch dieptepunt en staatsobligaties daalden toen zo snel in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen.